Ämnesdisposition

 • Allmänt

  Headerbild knäppta händer över ett knä  Könsstympning av flickor och kvinnor

  OBSERVERA 

  Under vecka 3, 2020 kommer Socialstyrelsen att byta system för utbildningsportalen. Då vi inte har möjlighet att flytta med någon användardata uppmanar vi dig att logga in senast 20 december 2019 och spara ner dina kursbevis.


  Förbättringar för dig som användare i det nya systemet:

  • Inloggning med hjälp av mobilt Bank-ID.
  • Många av våra kurser kommer att ligga öppet så att de som vill kan ta del av dem utan att skapa användarkonto. För kursbevis krävs fortfarande inloggning.
  • Mer användarvänligt och trevligt gränssnitt.
  • Möjlighet att bygga ihop dina egna utbildningspaket utifrån material som finns i utbildningsportalen.

  Könsstympning av flickor och kvinnor är en webbutbildning som i första hand vänder sig till dig som är sjuksköterska, barnmorska eller läkare och som dagligen möter flickor och kvinnor som har blivit eller riskerar att bli könstympade.


  Webbutbildningen ger en översiktlig bild av vad könsstympning är, hur vanligt det är och hur sjukvården kan arbeta förebyggande för att förhindra att flickor i Sverige blir utsatta. Syftet är att ge dig som tar del av utbildningen generell kunskap om ämnet och om hur du kan ge ett gott bemötande. 


  Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen i samråd med Länsstyrelsen i Östergötland, Sveriges Kommuner och Landsting, Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG), Svenska Barnmorskeförbundet.


  • Att genomföra utbildningen


   Utbildningen tar cirka en timme att gå igenom. Den kan genomföras individuellt, men du får ut allra mest om den kombineras med dialog och reflektion. 


   En ny flik öppnas när du startar webbutbildningen. För att dina resultat ska sparas stänger du fliken och väntar medan den sparar. Du kan gå igenom webbutbildningen i din egen takt och du kan när som helst ta en paus och återvända senare.


   Klicka här för att se systemkraven för våra utbildningar. Länken öppnas i ett nytt fönster.    • Lås upp kursen


    Observera att du måste vara inloggad i utbildningsportalen och att du behöver låsa upp kursen innan du kan öppna utbildningsmodulerna. För att låsa upp kursen klickar du på länken nedan.


    Om du inte är inloggad med ett användarkonto på utbildningsportalen så kommer du först bli ombedd att logga in eller skaffa ett kostnadsfritt användarkonto när du klickar på länken.   • Utbildningsmaterial


   • Utvärdering


    Det är viktigt att få din åsikt för att förbättra och utveckla Socialstyrelsens webbutbildningar. Utvärderingen tar cirka 5 minuter att fylla i och blir tillgänglig när du har genomfört webbutbildningen.   • Open badge


    Socialstyrelsen utfärdar så kallade open badge för sina webbutbildningar. När du är klar med kursen tilldelas du automatiskt en badge via systemet. Under "Vanliga frågor och svar" hittar du information om var du hittar din badge och hur du kan använda den. Klicka här för att komma till sidan om open badge i "Vanliga frågor och svar". Länken öppnas i ett nytt fönster.
   • Utgivare: Socialstyrelsen 

    Publicerad: 2015-03-01

    Uppdaterad: 2018-06-01