Ämnesdisposition
 • Stöd för samverkan mellan vårdnivåer


  OBSERVERA 

  Under vecka 3, 2020 kommer Socialstyrelsen att byta system för utbildningsportalen. Då vi inte har möjlighet att flytta med någon användardata uppmanar vi dig som har ett användarkonto att logga in senast 20 december 2019 och spara ner dina eventuella kursbevis.


  Förbättringar för dig som användare i det nya systemet:

  • Inloggning med hjälp av mobilt Bank-ID.
  • Många av våra kurser kommer att ligga öppet så att de som vill kan ta del av dem utan att skapa användarkonto. För kursbevis krävs fortfarande inloggning.
  • Mer användarvänligt och trevligt gränssnitt.
  • Möjlighet att bygga ihop dina egna utbildningspaket utifrån material som finns i utbildningsportalen.

  Materialet "Stöd för samverkan mellan vårdnivåer" visar hur samverkan framgångsrikt kan ske mellan olika vårdnivåer och mellan vården och socialtjänsten. Stödet kan användas som utgångspunkt och inspiration för att skapa dialog och god samverkan lokalt och regionalt.


  Materialet riktar sig främst till verksamhetschefer, verksamhetsutvecklare och utvecklingsledare inom vård och omsorg i både landsting, regioner och kommuner. Det riktar sig även till personal inom hälso- och sjukvården och inom socialtjänsten.   Stödmaterialet för samverkan har tagits fram av Socialstyrelsen i samarbete med region Kronoberg och Lessebo kommun.


  Klicka här för att läsa mer om samverkan mellan vårdnivåer på Kunskapsguiden. Länken öppnas i ett nytt fönster.


  En introduktion till stödmaterialet:


 • Introduktion till formatet

  - Filmer om samverkan i praktiken


  Här hittar du två filmer: en beskriver övergripande de fem stegen i stödet och i den andra får du följa ett konkret fall steg för steg. 


  Klicka på länkarna för att komma till filmerna. Filmerna öppnas i en ny flik. När du tittat klart och vill komma tillbaka till den här sidan stänger du fliken med filmerna.


  Observera att filmerna bör öppnas med webbläsaren Chrome eller Firefox för att ljudet ska fungera.  Film om de fem stegen:

  Klickbild film 5 steg

  Klicka här för att se filmen om de fem stegen


  Observera: För att se allt som händer i filmen behöver du efter ett tag ta tag i sidan med musen och dra åt vänster.
  Film med ett konkret fall:

  Klickbild film konkret fall

  Klicka här för att se filmen med ett konkret fall


  Observera: För att se allt som händer i filmen behöver du efter ett tag ta tag i sidan med musen och dra uppåt eller åt vänster. • Process ur ett samverkansperspektiv


  Processen för samverkan kan vara ett stöd när olika vårdnivåer eller hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska samverka. Processen beskrivs i två versioner, en sammanfattande steg-för-steg, en fullständig beskrivning av hela flödet. Båda kan användas för en generell diskussion och kan  även appliceras på konkreta fall, som t ex Bodil. • Processmall för samverkan


  Använd mallen som har fokus på samverkan för verksamhetens utvecklingsarbete.  • Utgivare: Socialstyrelsen 

  Publicerad: 2018-06-05

  Uppdaterad: -